Tütsü, geçmişten günümüze kadar birçok farklı amaçla kullanılan, birden fazla kokuya – esansa ve aromaya sahip olan; hoş koku yayan maddelerdir. Tütsüler; dini ayinlerden rahat uyumak için kullanmaya, baş ağrısını gidermekten cinsel performansı arttırmaya kadar birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Yarı açık mekanlarda, odalarda, ofislerde, dini mekanlarda kullanılan tütsüler; çoğu zaman bir tütsülük yardımı ile konumlandırılmaktadır.
Tıpkı su içmek için bir bardağa ihtiyacımız olduğu gibi; tütsü yakmak için de bir tütsülüğe ihtiyacımız var. Tütsülük çeşitleri, kişilerin zevkine, isteğine ya da kullanılacak alanın dekoruna hitap edecek şekilde olabilir. Tütsülükler, hem tütsünün kullanımı için önemlidir, hem de ev dekorunu tamamlamak için. Banyolar dahil evin ya da ortamın her alanında rahatlıkla kullanılabilen tütsülükler, birden fazla şekilde, türde olabilir. Tütsülük seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tütsünün çeşididir. Her ne kadar pek bilinmese de, tütsülüğün oldukça önemli bazı görevleri vardır.
Tütsülük Ne İşe Yarar ?
Tütsünün odanın genel havasına uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Tütsü küllerinin dağılmasını önler, küllerin bir alanda toplanmasını sağlar.
Tütsünün kullanıldığı alan içerisinde dumanın homojen bir şekilde yayılmasını sağlar.
Ateşe dayanıklı olan tütsülükler, olası bir yangının ortaya çıkmasını engeller.
Tütsülükler, tütsülerin kullanımı için oldukça önemlidir. Durum böyle olunca, isteğe ve ihtiyaca uygun bir tütsülük çekmek oldukça önem taşır. Bu seçimleri yapmak için ise, tütsülük çeşitlerini bilmek gerekir.
Tütsülük Çeşitleri
Abalone Shell
Tekne Tütsülükleri
Kase Şeklinde Tütsülükler
Japon Tütsülükler
Koni Tütsülükler
Kül Yakalayıcılar
Bobin Tütsülükler
Saksılar
Asılı Spiral Tütsülükler
Kombinasyon Tütsülükler
Pirinç Ekran Kömür Tütsülükler
Bulaşan Çanaklar
Gevşek, Toz ya da Granül Tütsülükler
Taş ve Kil Tütsülükler
Kutu Tütsülükler
Birden fazla şekilde, formda ve yapıda tütsülük bulunmaktadır. Lakin her tütsülük, her tütsü kullanımı için uygun değildir. Bazı tütsülükler ısıyı ilettikleri için kullanırken dikkat etmek gereklidir. Isıyı ileten tütsülükleri ahşap ya da kolay yanabilen maddelerin üzerine koymak, olası bir yangını da beraberinde getirebilir. Bu içeriğimizde sizler için tüm tütsülük modellerini kullanım alanlarına ve amaçlarına göre listeledik.
Tütsülük modelleri ve kullanım alanları
Abalone Shell
Doğal yapıda olan bir tütsülük modelidir. Reçinelerin, gevşek otların ve herhangi bir başka yanıcı özelliği bulunma yan tütsülerin kullanımına uygundur. Bu sebeple özelliklerinden dolayı genellikle tercih edilme sebebidir. Yanmasını önleyebilmek için ise; kum ile ya da iki veya daha fazla külü tabana dökerek, yanmasını önleyecek bir tabaka oluşturmak oldukça faydalı olacaktır. Bu önlemlerin ardından tütsülükler yaklaşık 1.500 F sıcaklığa kadar dayanıklık gösterebilmektedir.
Kül Yakalayıcılar ya da Tekne Tütsülükleri
Kül yakalayıcılar ya da teneke
tütsülük
ler, çubuk formunda olan tütsü modelleri için en uygun tütsülüklerdir. Ahşap bir kamış şeklindedirler. Düz formda bulunan tahta tütsülüğün bir kısmı, hafifçe kalkık olacak şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda kalkık şekilde duran kısım, tütsünün yerleştirilebilmesi için bir delik de bulundurmaktadır. Kül yakalayıcılar ya da teneke tütsülük modelleri; tütsünün bir miktar havada kalarak tahta alana temas etmemesi için özel olarak tasarlanmıştır.
Kül yakalayıcılar ya da teneke tütsülükler tahta modelin yanı sıra, taş, kemik seramik, cam, alüminyum madde kullanarak da yapılmaktadır. Genellikle motifler ile süslenmiş ve farklı renklerde üretilirler. Aynı zamanda pirinç ile kaplı olanlar da sıklıkla tercih edilmektedir.
Kase Formunda Tütsülükler
Kase formunda yani kase şekline sahip olan tütsülükler; oldukça şık görünmelerinin yanı sıra, estetiktirler de. Lakin estetik olmalarının yanında, basit bir yapıya da sahiptirler. Şık ve estetik görünümlü seramik bir kase, kapaklı kase ya da perdeli pirinç kase şeklinde de üretilmektedirler. İçlerine doğal olan kül eklemesi de yapılabilir. En çok tercih edilen tütsülük modeli olmasının yanı sıra, güzel görünümlüdürler de.
Kutu Tütsülükler
En dekoratif ve estetik görünüme sahip olan tütsülerden biri de kutu tütsülüklerdir. Kutu tütsülükler, dikdörtgen şeklinde kapalı bir kutu şeklindedir. Genellikle ahşap olarak üretilen kutu tütsülükler, Hindistan’da üretilerek dünyaya yayılmaktadır. Öte yandan kutu formunda bulunan tütsülüklerin üzerinde genellikle ahşap oyması motifler ve el yapımı desenler yer almaktadır. Teken ya da kül tutucu olarak da isimlendirilen bu tütsülük modelleri, tütsülük olarak kullanılmasının yanı sıra, birçok kişi tarafından dekoratif bir obje olarak da kullanılmaktadır.
Pirinç Kömür Tütsülükler
Pirinç kömür tütsülükler aynı zamanda yaygın olarak ekranlı tütsülükler olarak da bilinirler. Tıpkı küçük bir kupayı andıran yapıları, birden fazla ve oldukça uzun süre
tütsü
yakmak için uygundur. Kömür tütsü yakabilmek için en uygun olan tütsülük modelli, pirinç ekran olan tütsülerdir. Kömür tabletin üzerinde yer alan tütsüleri kazıyarak yeni bir tütsü yakmak mümkündür.
Toz, Gevşek ya da Granül Tütsülükler
Genellikle tabanında iki veya çok daha fazla kum ve doğal kül barındırabilen tütsülük modelidir. Tabanında doğal kül ya da kum bulunduran tütsüler arasında en dayanıklı ve en iyisi olan toz, gevşek ya da granül tüsülükler, seramik, taş ya da pirinçten yapılmaktadır.
Bobin Tütsülükler
Bobin tütsülükler, diğer tütsülüklerden biraz daha farklı bir forma sahiptir. Öyle ki, tütsünün sert bir zeminde; düz bir biçimde yanmasına olanak tanıyan bir mekanizmaya sahiptir. Yanarken oldukça başarılı bir şekilde havalandırma yapar. Sürekli bobin formundaki tütsü modellerinde hava sirkülasyonu meydana gelmektedir. Öte yandan aynı zamanda doğal bir kum yatağı da yer almaktadır. Tasarım bakımından çatal biçimdeki bobin tütsülükler ya da rulo formunda bobin tütsülükler üretilmektedir.
Kombinasyon Tütsülükler
Kombinasyon tütsülüklerin diğer tütsülüklerden çok daha avantajlı bir özelliği, birden fazla birbirlerinden farklı tütsü çeşitlerinin kullanımına uygun olmasıdır. Kombinasyon tütsülükler, ahşap, alüminyum, pirin, ve sabuntaşı başta olmak üzere birçok farklı malzemeden üretilmektedir. Öte yandan yapı bakımından da birden farklı tütsünün aynı anda kullanılmasını – yakılmasını da sağlamaktadır. Bazı kombinasyon tütsüleri, katı çubuklar ile beraber; silindirlerin tutulabilmesine olanak tanımaktadır. En fazla yönlü olan kombinasyon tütsülük şekli ise; kase formunda olan tütsülük modelidir.
Koni Tütsülükler
Koni tütsülükler her ne kadar görünüş bakımından şık ve estetik olsa da; kullanırken oldukça dikkat edilmesi gerek tütsü modellerinin başında yer alır. Koni şeklinde olan tütsülükler, kullanım sırasında kesinlikle yanabilecek ahşap, kağıt ya da plastik bir zemine konumlandırılmamalıdır. Bunun en temel sebebi ise, ısıyı tamamen yansıtmalarıdır. Kapalı ya da kapaksız kullanabilme seçenekleri bulunan koni formundaki tütsülükler, kullanım sırasında ısıyı tamamen dışarıya iletmektedir. Bu nedenle çıplak elle dokunmak da oldukça tehlikelidir. Oldukça derin bir yapıya sahip olan koni formundaki tütsülükler, kül ya da kum eklenerek de kullanılabilirler. Kül ya da kum eklenerek kullanılmasının avantajlarından biri ise, ısının dışarıya yansımasını engelleyecek önemli bir etmen olmasıdır. Kapaklı koni formundaki tütsülükler; yapı bakımından biraz daha iri boyuttadırlar. Koniler kapakları açık şekildeyken, düzgün bir şekilde yakılmalıdır. Sıklıkla temizlenmelidirler. Aksi taktirde temizlenmeyen koni şeklindeki tütsülerde; yağ ya da reçine birikebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder