24 Aralık 2015 Perşembe

Modelistlik Kursu

Modelistlik

Moda Tasarımcısının görevlerini üç ana başlık altında toparlayabiliriz. 1-Tasarlama, 2-Uygun malzeme ve araç-gereci seçme, deneme üretimini gerçekleştirme ve katalog hazırlama, 3-Pazarlama ve satış modelistlik kursu uygulayarak sunuş yapmak. Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde uygulanabilir giysi tasarımı yapar. Tasarımına uygun tekstil ürününü (kumaş, triko, deri, elyaf..vb.) saptar ve kumaş analizi yapar. El veya bilgisayar desteğiyle çizdiği modelin kalıbını hazırlar veya hazırlanmasını nezaret eder….

Dokuma Desinatörlüğü Dünya Grafik Eğitim Merkezi’nde verilen dokuma eğitimi kumaşın lüple analizi yapılarak,atkısı, çözgüsü, bez ayağı, dimisi, armürü, jakarı ve maliyeti, ipliğinin elyafının karışımına kadar yakma testi de dahil ayrıntılı bir şekilde gösterilir. Dokuma sektörünün en büyük programları olan EAT, Dobby, Nedgraphics programı ile kumaş similasyonuna kadar inip sıfırdan yaptığı kumaşı istediği modele giydirip 3 boyutlu görülmesine, şablon dokuma makinesi ile dokuyup eline alınmasına, kumaş haline getirlmesine kadar tüm evreler gösterilmektedir. Diğer kurslarda ise kumaş kartelasının konularak bu kadife,bu denim tarzında anlatılmasıyla geçilmektedir. Kıyaslamasını siz yapın.

Bilgisayarlı modelistlikteki en önemli püf nokta en çok kullanılan kalıp programı olduğunu bilmektir. Birinci önceliğiniz bu olmalıdır.İkinci önceliğiniz ise eğitim veren kurumun verdiği eğitimin içeriği ve altyapısıdır. Kurumumuzda Türkiye ‘de en çok kullanılan Gerber modelistlik verilmektedir. Gerber ‘den sonra Türkiye ‘de en çok kullanılan ikinci program Assyst programıdır. Kurumumuzda Assyst eğitimi de interaktif ve model uygulamalı olarak bir ders dahilinde verilmektedir. Yani kurumumuza başvurduğunuz zaman Gerber v8 programını hem de Assyst cad programını interaktif olarak ayrıca 3d modelistlik programını alma şansına sahip olacaksınız.Bilgisayarlı modelistlik programı acumark gerber v8 vermiş olduğumuz eğitimin içerisinde etekten, çekete kadar tüm konular ayrıntılı olarak elde kalıpta uygulanan mantıkla antlatılmaktadır. Zaten bizler Eldeki mantıkla bilgisayarın teknik imkanlarını birleştirdiğimizden dolayı alınacak dersi, tamamen bir modelistlik eğitiminin bilgisayarlı entegrasyon hali olarak da görebilirsiniz.

Modelistlik; genel anlatımla stilist tarafından modeli belirlemiş olan bir giysinin, seri üretim için kalıbını çizmek, kalıbını hazırlamak ve seri yapmak demektir. Artık günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve yazılımlar sonucunda mesleklerde köklü değişimler olmaktadır. Bu değişimlerin en büyüğüde tekstilde olmaktadır. Elde modelistlik riga takımı ve mulaj la kalıp modelistlik kursu döneminin sonuna geldik. Hala bazı küçük haçimli işletmeler elde kalıp cıkarıyorsada büyük ekseriyetle bilgisayarlı modelistlik programlarıyla kalıp çıkartılıyor. Bu programların bazıları acumark gerber v8, assyst, gemini, lectra, tetra cad, v.b. programlardır. Türkiyede enfazla kullanılan program acumark gerber v8 versiyonudur. Pastal hazırlık aşamalarından kesim hazırlığına kadar; katır, plotter kesim ve çizim yapabilen makinalarla yapılmaktadır.

Moda Tasarım (photosshop, Corel Draw, Fashion studio, Gerber v8, 3d Studio) Lütfen tanıtım videolarını izleyin… Moda tasarımcı kimlere denir? Günümüzde ve gelecekteki giysilerin ve giysiyi tamamlayan aksesuarların tasarımını yapan, çizen, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürerek ilk deneme ürünün elde edilmesini gerçekleştiren kişidir. Moda Tasarımcısının görevlerini üç ana başlık altında toparlayabiliriz. 1-Tasarlama, 2-Uygun malzeme ve araç-gereci seçme, deneme üretimini gerçekleştirme ve katalog hazırlama, 3-Pazarlama ve satış tekniklerini uygulayarak sunuş yapmak. Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde uygulanabilir giysi tasarımı yapar. Tasarımına uygun tekstil ürününü (kumaş, triko, deri, elyaf..vb.) saptar ve kumaş analizi yapar. El veya bilgisayar desteğiyle çizdiği modelin kalıbını hazırlar veya hazırlanmasını nezaret eder….

  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder